Mina tjänster

Oavsett om det gäller föreläsning, workshop, strategiskt stöd eller metodutveckling har jag lång erfarenhet av att skräddarsy upplägg utifrån tematik och tidsomfång som matchar era behov. Alltifrån från kortare inspirationsföreläsningar till halv- och heldagsutbildningar eller mer långtgående utbildningsinsatser. Jag har bred erfarenhet av att utbilda verksamheter inom privat och offentlig sektor, såväl arbetsplatser som företag, organisationer, idrottsföreningar och skolor när det gäller kultur och arbetsmiljö-frågor. Jag brinner för att prata om makt på ett lättillgänglighet och utmanande sätt, alltid med utgångspunkt i var gruppen befinner sig - oavsett om det gäller chefer, medarbetare eller unga. Utgångspunkten när jag utbildar är alltid att exkludering primärt sker omedvetet, utan onda intentioner och att kunskapshöjning och reflektion kan bidra till att fler trivs och kan vara sig själva i verksamheten. Som utbildare varvar jag egna erfarenheter och vardagliga exempel med adekvat statistik och kvalitativ forskning. Jag är lyhörd och inkluderande, nyfiken och ifrågasättande - alltid med normkritisk blick och ambitionen att tillsammans med människorna jag möter driva konstruktiva förändringsprocesser.

Teman

Män och jämställdhet

På vilket sätt angår jämställdhetsarbete män, vilka blir vinsterna blir när jämställdheten ökar och hur tar vi höjd för det skav som ibland uppstår? Genom att varva pragmatism och tydlighet skapas förutsättningar för att engagera män i i arbetet för ökad jämställdhet och därigenom ökad samsyn i gruppen.

Jargong och skämt

Kan en verkligen skämta om vad som helst? Hur kan samma jargong som för någon bidrar till trygghet och trivsel innebära motsatsen för någon annan, och hur ökar vi samsynen? Utgångspunkten är att exkludering oftast sker utan onda intentioner och att vi alla kan behöva reflektera över hur vi beter oss och inte.

Maskulinitetsnormer

Hur ser normativ maskulinitet ut och vad får den för konsekvenser för vuxna och unga? Vad säger den kritiska mansforskningen om killar och mäns utsatthet och beteenden som går ut över andra? Hur kan vi förstå fenomen som skojbråk, grabbig jargong, sexuella trakasserier och kränkningar utifrån ett maskulinitetsperspektiv?

Normer och makt

Vad är egentligen normer, och hur hänger de ihop med makt? Vad skiljer produktiv makt från repressiv makt och på vilket sätt fyller normerna en funktion för oss? Och framförallt: när riskerar de att bli begränsande och få negativa konsekvenser? Här behandlas allt från kön och makt till etnicitet, sexuell läggning m. fl.

Unconscious bias(es)

På vilket sätt påverkas vi människor av vårt undermedvetna, och hur kan vi ta höjd för att invanda mönster och fördomar inte ska få negativa konsekvenser för våra arbetsprocesser, värderingar, rekryteringsprocesser eller hur vi bemöter varandra? Ökad kunskap och reflektion är första steget i allt förändringsarbete.

Mångfald / inkludering

Vad är mångfald, och varför spelar den roll? Varför kan arbetet med ökad mångfald kännas svårt och ibland leda till skav? Hur gynnas grupper och arbetsplatser av att öka den såväl demografiska som kognitiva mångfalden, och kanske framförallt - hur skapar vi platser där människor, oavsett vilka de är känner sig inkluderade?

Sexuella trakasserier

Vad är sexuella trakasserier och hur bör det förstås ur ett maktperspektiv? Hur ser statistiken ut - vilka är det som utsätter och vilka utsätts i högre utsträckning? Spelar intentioner roll eller är det vad som görs som lagstiftningen tar hänsyn till, och hur stärker vi medarbetare i att upptäcka och agera när gränser passeras?

Ledarskap

Vad är ett professionellt ledarskap och hur kan synen på chefsskapet gynnas av ett kritiskt maktperspektiv? Hur skapar du som chef legitimitet för arbetet du driver, och vad kan en göra åt informella ledare som ibland tycks ha större makt och legitimitet i gruppen än du som är chef?

Feedbackkultur

Hur kommer det sig att alla vill ha feedback men ingen vill ge den? Hur skapar vi trygga rum och möten där folk vågar ge varandra feedback och samtidigt känner sig trygga i att den kommer att tas emot på bästa sätt? Att ge- och få feedback är en förmåga som behöver tränas likt vilka förmågor som helst.

Bemötande

Tänker du att du behandlar alla lika och att det är bra, rentav eftersträvansvärt? Vad innebär det att få människor att känna sig inkluderade i gemenskapen, och vilka verktyg finns för att komma igång med arbetet? Sunt förnuft anser många medan forskningen indikerar att det ofta är betydligt svårare än så. Inkludering är ett verb och behöver som arbetsmiljöfråga behandlas därefter.

Våld och kränkningar

Vad är egentligen en våldshandling, och vad innebär det att ha en bred förståelse och definition av vad våld kan vara? Hur påverkas människor av att använda och utsättas för våld, och bör våld överhuvudtaget ses som en arbetsmiljöfråga? Genom att bredda förståelsen för vad våld är och kan vara ökar vi samsynen och skapar i det bättre förutsättningar för ett våldsförebyggande arbete.

Civilkurage

Varför ska jag egentligen bry mig om andra? Civilkurage handlar att ha modet och ta ansvaret för att stå för sin egna (eller andras) åsikt även när det blåser och innebär en personlig risk. Så hur kan vi träna oss i att bli bättre på att se, upptäcka och agera när vi själva eller andra utsätts för beteenden som inte känns okej?

Vill du boka ett möte eller ta del av vad andra tycker om mig som utbildare?